RÅD OCH TIPS

 

VAD ÄR TRÄNING?

Träning är ju rent definitionsmässigt ett generellt begrepp på att man gör någon form av aktivitet is syfte att bli bättre på något. I mitt fall och det som denna hemsida syftar på är fysisk träning. Det som man egentligen gör vid fysisk träning är att man bryter ner kroppen, musklerna i synnerhet och det låter ju kanske inte så kul. Men grejen är att effekten av träningen kommer då man låter sin kropp vila. Då vill ju kroppen reparera nedbrytningen som gjorts under träningspasset. Och för att vara på den säkra sidan återställer kroppen lite extra så att det finns marginal. Denna lilla extra marginal märks genom att vi blir bättre, exempelvis starkare eller snabbare, beroende på hur vi har tränat. Detta bör man ha klart för sig innan man ger sig i kast med att träna.

Det finns hur många olika varianter av träning som helst. Löpning, cykling, simning, stavgång, tennis, fotboll, hockey, skidor, skridskor, gammaldans osv, osv, osv... För mig är träning en aktivitet som Du planerar att utföra där Du kommer att höja Din puls avsevärt och där Du har bytt om till träningskläder eller använt utrustning för den aktivitet Du vill träna.

När jag pratar träning fortsättningsvis, så pratar jag i första hand om löpning och i andra hand om triathlon, som inkluderar grenarna simning, cykling och löpning i nämnd ordning.

 

VARFÖR TRÄNA?

Det finns ju en uppsjö av orsaker till att träna. Människan är ju i grunden konstruerad för att röra sig, inte för att sitta i fåtöljen och glo på TV. Därom är det väl ganska väl utrett. Men den utveckling vi har idag skapar förutsättningar för människan, både för att kunna träna och även för att inte behöva träna. Ohälsan stiger på grund av dålig mat och på grund av att vi inte rör oss på samma sätta som våra förfäder gjorde på Hedenhös tid. Vi fastnar i en lyxfälla. En annan notering är att detta främst drabbar I-länderna, där välbefinnandet och rikedomen ända kan sägas vara ganska utbredd om vi ser det från en invånare i ett u-lands perspektiv. Även om det finns indantag. Med andra ord, vi människor i allmänhet, europeer i synnerhet, blir mer och mer lata och de så kallade välfärdssjukdomarna blir allt mer dominerande i vår del av världen.

För att hålla detta välfärdshjul i rullning måste vi arbeta mycket mer, kanske inte fysiskt hårdare som våra förfäder, men med högre intensitet. Högt arbetstempo, stress, karriärsjakt är priset vi får betala för att "ha det bra"

Så därför finns det både fysisiologisk och psykologisk aspekt till varför man bör träna. Egentligen skulle jag vilja använda ordet måste. Genom att träna så får man en balans till den stressiga vardagen. Du underhåller Din kropp så att den mår bra och får det som den behöver - motion och rörelse. Det gör Dig starkare, uthålligare, piggare och hjälper Dig att hålla vikten i schack. Ditt hjärta arbetar bättre och Du slipper onödiga åkommor som exempelvis högt blodtryck. Detta är det inget snack om. Men även på det mentala planet så finns det vinster. I och med att Du mår fysiskt bättre så kommer Du att kunna hantera stress och mentala svackor bättre. Du får en stund för Dig själv, där Du kan vara i Din egen bubbla utan att bli störd. Hjärnan kan få koppla av och i bästa fall får Du även utsöndring av endorfiner, kroppens egna lilla uppåttjack.

Så sammantaget kan man säga att ur både fysiologisk och psykologisk synpunkt kommer Du att må tveklöst bättre. Så visst finns det hur många orsaker som helst för att träna. Däremot finns det nästan inga orsaker till att INTE träna. Även om man har sjukdomar eller någon form av fysiskt handikapp, så finns det alltid någon typ av träning man kan utföra, för att må bättre. Detta med att träna är också en fråga om inställning.

Mer än så här går jag inte in på detta. Dels för att jag är inte någon utbildad person inom detta område (tyvärr), dels för att jag skulle nog kunna skriva en hel bok i ämnet. Vill Du må bra - BÖRJA TRÄNA! Det är aldrig försent för att börja träna. Hitta den träningsform som Du trivs med och som passar Dig bäst. Min träningsform är löpning. Vilken är Din?

 

1 SÄTT UPP MÅL

För att kunna träna, måste man vara motiverad till att träna. Det kan finnas hur många skäl som helst för att träna, men har Du ingen motivation, så kommer det inte heller att bli någon träning eller kanske bara väldigt mediokert. Motivationen är en drivkraft och en bra näringskälla för att träna. Ganska självklart. Men motivation räcker inte alltid hela vägen. Så för mig är grundregeln för all träning att ha ett mål. Utan ett mål kommer det att bli svårt att träna, speciellt när man tränat så länge som jag har gjort. Så sätt upp ett mål och jobba för att nå detta. Dvs, "Make a plan and stick to it!" Det kan vara att klara av att kunna springa 5 km utan att stanna, genomföra ett marathon. Det spelar ingen roll vad det är, det viktigaste är att det finns ett mål. Själv är mina två stora mål att genomaföra en dubbel ironman och få springa Grand Union Canal Race, 233 km mellan Birmingham och London.

Sedan kan det inträffa att ett mål ändras under resans gång. Var då inte rädd för att ändra målet eller lägga upp ett nytt mål. Det viktigaste är det Du har ett. Som nybörjare rekommenderar jag att ha en händelse som ett mål. Orka springa en mil, genomföra ett motionslopp.

Detta med tidsmål tycker jag att Du skall spara tills Du känner Dig mer varm i kläderna och har blivit bättre. Att starta upp en träning och som första mål sätta att man skall springa milen under 40 minuter anser jag vara rent förkastligt. Det är bättre att först kunna genomföra milen. Detta med tider kommer med automatik allt eftersom man tränar och Du kommer att märka en förbättring till en viss nivå, då det planar ut. Vid det tillfället måste man fundera på om man är nöjd att ligga på denna nivå eller om man vill bli bättre. Väljer man det senare så är det dags att börja titta på tider och då också träna för detta och lägga in mer kvalitetspass i sin träning. Vid det här laget är man såpass bra grundtränad att kroppen kan klara av detta utan att gå sönder. Jag hävdar att största risken för skador är då man skall börja pressa kroppen och jaga tider.

Som Ni redan kan lista ut är jag ingen tidsnörd, däremot har jag tidsmål som Ni kan se på ett annat ställe här på min hemsida. Men det är ganska modesta tidsmål och jag kommer inte att lägga ner någon specialträning för att nå dessa. Dessa mål räknar jag att förr eller senare nå under min träning. Dvs, inträffar det, så inträffar det. Men man skall aldrig, säga aldrig.

Rätt som det är kanske jag får för mig att träna för att nå ett tidsmål och då kommer jag att göra det. Den dagen, den sorgen. För mig är upplevlesen en långt mycket viktigare del än att spränga en tidsbarriär. Men vi är alla olika och tycker olika, tur är väl det.

 

2 KONTINUITET

Är man nybörjare så tycker jag det är viktigt att komma igång på ett lugnt och sansat sätt. Det skall efter ett träningspass kännas att det skall bli roligt att få köra nästa pass. En annan viktig parameter är att träna kontinuerligt. Inte lite här och lite där. Sätt av så att Du kan träna minst två gånger i veckan (det är ett minimum) helst tre eller fyra gånger. Fördela dessa pass så att Du får vila emellan passen, det är vid vilan som kroppen återhämtar sig och bygger upp sig igen, det är faktiskt här tränigen ger resultat. Vill Du ha resultat av Din träning, så måste den faktiskt bli en del av Ditt liv och en en dagslända.

Nu låter det som om man skulle bli livegen. Men icke. Det jag menar är att man måste ge sig själv denna tid och få in den i sin vardag. De flesta kommer att upptäcka att träningspassen kommer att bli de mest efterlängtade stunderna under hela veckan. För min del är träningspassen de stunder då jag verkligen kopplar av. Då undrar vän av ordning, hur det står till däruppe.

Jo, det jag menar är idag lever vi i ett grymt stressigt samhälle. Alla i ens omgivning drar i en och vill ha uppmärksamhet i någon form. Det finns en massa måsten. När man byter om och kommer ut på sitt löppass, så blir Du förvisso trött och anfådd. Men, och här kommer det. Du är för Dig själv. Ingen stör Dig Dig. Det är bara Du och Dina tankar. Du hinner rensa skallen, sortera upp tankar och intryck. För mig är alltså träningen en form av vila. Jag är ofta trött och flåsig efter ett träningspass, men jag är däremot alltid nöjd och avspänd efter ett träningspass. Genom att träna kontinuerligt, så bygger jag upp min kropp, skaffar mig bättre kondition, jag mår bättre och känner mig allmänt piggare.

Jag brukar få frågan från de som vill börja springa för att komma igång, hur de skall göra. Jag ser två kategorier här. Dels de som har kanske tränat lite sporadiskt och kanske klarar av att lufsa ett par kilometer, säg ett varv på ett elljusspår. Dom brukar få rådet att fortsätta lufsa på detta elljusspår, men kanske lite mer systematisk två till tre gånger i veckan. När de sedan känner att de kan springa detta var utan att vara helt slut, är det dags att öka lite. Ta det sista passet i veckan och spring två varv. När detta funkar, så utöka det hela så att man springer två pass i veckan med två varv och så vidare. Är man nöjd med att kunna springa 5 km. OK, då kan man stanna där och vara nöjd med det. Då har man tre pass i veckan där man springer 5 km och då ligger man på en väldigt bra nivå.

Har man målet att kunna springa längre, en mil, en halvmarathon (21,1 km), en marathon (42,2 km), då har man helt plötsligt en bra grund att stå på för att gå vidare. Det tar jag inte upp här, för hur man går vidare med detta finns nog lika många åsikter som löpare. Men det går att få mycket goda råd och tips genom att besöka löparsajter på nätet som har bra och trevliga forum för detta. Till exempel jogg.se.

Den andra kategorin är de som över huvudtaget eller nästan inte alls har tränat under en mycket lång tid. Som bär på en rejäl övervikt och i princip inte har något flås. Denna kategori är de jag beundrar mest. För de har kommit till insikt av egen maskin att det liv de lever inte funkar utan måste göra något åt det, för annars går det åt helsicke. För denna grupp gäller det att komma igång och det på ett bra sätt. Jag ger dom följande råd. Gå ut och gå i 30 min - och gå i snabbt tempo, det skall vara flåsigt. Nästa pass. Gå i 29 minuter och spring i 1 minut. Nästa pass. Gå i 28 minuter och spring i 2 minuter. Nästa pass. Gå i 27 minuter och spring i 3 minuter, osv, osv.

Hur tätt det skall vara mellan dessa pass får man känna efter själv. Men jag rekommenderar att det är minst tre pass i veckan. Den första veckan kan man kanske köra 6 dagar och ta den sjunde som en vilodag och därefter glesa ut det till varannan dag. Eller man kan köra den kaxiga varianten och köra 30 dagar på raken. Kanske inte det helt ultimata för en helt otränad. Men minst 3 gånger i veckan tycker jag. Detta upplägg gör att man kan planera det lite hur man vill och efter hur man mår och känner det. Kontentan av det hela är att man efter 30 pass kan springa i 30 minuter. Springer man med ett tempo av 6 minuter per kilometer, så har man alltså under dessa 30 minutrar sprungit 5 km. När man kommer till de sista passen, då man springer längre är det naturligtvis OK om man låter det gå t.o.m två dagar mellan träningspassen. Det viktigaste är att man gör detta efter eget huvud. det skall vara roligt att träna och man skall se fram emot nästa träningspass. Då har man hamnat rätt.

 

3 UTRUSTNING

SKOR

Det finns hur mycket träningsprylar som helst, vilket tilltalar en pryltok som mig. Det finns dock vissa saker man skall hålla sig till.

Som nybörjare prova Dig fram så att Du hittar det som känns bra och passar för Dig. Det finns egentligen bara en enda sak som Du aldrig, aldrig, aldrig får ge avkall på. Jag pratar om skor. Det finns inget som är så viktigt som att ha riktiga och avpassade skor på fötterna. Slarva på denna punkt och det är som att starta en nedräkningstimer och invänta skador. Detta är något jag alltid tjatar om. GÖR ALDRIG UNDER NÅGRA SOM HELST OMSTÄNDIGHETER AVKALL PÅ SKORNA! Det är som att starta en nedräkningstimer, tills dess att den första skadan kommer.

När Du skall köpa löparskor. Gå aldrig och köp på rea, även om det gäller märkesskor. Dessa är med all sannolikhet för gamla. Skor har bäst-före-datum. Ta inte heller fram några gamla skor från garderoben! Gör så här när Du köper skor:

 

1. Gå till en specialaffär som är inriktade på skor. I Göteborg rekommenderar jag Löp & sko på Plantagegatan. Vi har även butikskedjan Löplabbet som finns på flera platser i landet. Men ta reda på vad det finns en butik och gå dit. personalen där är verkligen specialister.

2. Väl i butiken kollas Dina fötter upp och man plockar efter denna korta lilla undersökning fram ett antal skomodeller som kan tänkas passa.

3. Sedan är det bara att prova. Sätt på skon ordentligt och knyt fast ordentligt, precis som om Du skulle ut på ett löppass. Ta gärna med Dig egna löparsockar och prova skon med. Ta på båda skorna!

4. Spring på löpbandet och låt expediten studera hur Du springer. Gå även runt i butiken och känn efter. Kör igenom tills dess Du hittar ett par som verkligen känns bra och som Du verkligen trivs med.

5. När Du gjort Ditt val, går Du till kassan. Först nu tar Du reda på vad dessa skor kostar och köper dom! Ändra Dig inte för guds skull!

6. Nu har Du ett par bra skor! Nu kan Du sätta igång att springa!

 

Det jag vill säga med denna process är att när det gäller skor så är det den enda pryl där man över huvud taget inte skall bry sig det minsta om vad kostnaden blir. Det kan vara så att Du går ut ur affären med ett par skor för 900 kr eller ett par för närmare 2000 kr. Det går tyvärr inte att förutse. Men detta är INTE tillåtet att pruta på. Jag har sett de personer som har snålat och jag har också sett när det skall komma tillbaka efter skador eller har lagt av. Uttrycket snålheten bedrar visheten passar mycket bra in här.

En fördel när man har provat ut skor som passar och vet vilken modell man har, är att man sedan, när man skall köpa in nästa par kan göra detta via internet i utlandet. Själv köper jag från Startfitness i England eller Running Warehouse i USA. Då kommer man undan mycket billigare, ibland ner till halva priset. Det är klart mycket billigare att köpa i utlandet. Leveranstiden brukar ligga på 5 - 7 dagar. Helt OK. jag har handlat av dessa företag några gånger och det har inte varit några som helst problem. Enda problemet har varit att jag springer i ASICS skor och Running Warehose inte skickar ASICS skor till utlandet. Däremot kan man be någon som är i USA att handla eller om man känner någon som bor i USA. Då kan man handla själv och skicka till den bekantes adress. Det går utmärkt. Sedan skickar denne skorna till Sverige. Tar förvisso lite längre tid med det funkar och det är värde det eftersom vi pratar halva priset. En sak till man skall tänka på är att om man köper från USA, kan man också åka på att betala tull också.

 

4 KLÄDER

När det gäller kläder är det inte lika viktigt som skor. Det går faktiskt att träna i det mesta. MEN! Här kommer jag till mitt andra mantra. TRÄNA ALDRIG I BOMULLSKLÄDER! Ja, det går, men det är rent förkastligt. Bomullkläder är trevliga att ha hemma i bostaden, som gå-omkring-i eller mys-i-soffan-kläder, men icke träning.

Bomull tar upp fukt (läs svett) och blir blött. När bomull blir blött så blir plagget kallt och man kyls ner, dessutom blir ju plagget tungt när det blir blött. Vidare så får man lätt skavsår. Nej bomull är rent ut sagt rena skiten i samband med träning. Till och med arrangörer av stora lopp, som exempelvis Göteborgsvarvet, rekommenderar på sina hemsidor deltagarna att undvika bomullsplagg. Vad skall man då använda? Svaret är funktionskläder.

Ett funktionsplagg är gjort av syntetmaterial och är tunnt och lätt att ha på sig. När man svettas, transporterar plagget svetten bort från kroppen och man håller sig torr och fin. Blir plagget blött, så kyler det inte mot kroppen och dessutom torkar det snabbt. Har man väl börjat använda funktionsplagg, kommer man aldrig mer att ha bomull på sig när man tränar. När det gäller löpning och cykling så anser jag att funktionsplagg är ett måste. Ett funktionsplagg är gjort för att svettas i.

Idag finns det hur mycket olika funktionsplagg som helst och de kostar inte mer än vanliga motvsarigeheter i bomull, så även av denna orsak finns det ingen anledning att köpa bomullsplagg för träning. Jag kan inte förstå dessa som kommer springandes i bomullskläder. Jag ser dom på lopp och i löparspåren. Priset tog väl en killen som startade i Stockholm marathon 2007. Den dagen var det riktigt varmt, närmare 30 grader i skuggan. Han hade blåjeans på sig!! Det bör väl tilläggas att jag har själv sprungit i bomullsplagg, även marathon. Men det var i början och mitten av 1980-talet. Då kom förvisso de första funktionsplaggen, men det var svindyra och då hade jag inte råd att köpa. Så är inte fallet idag. Det finns till och med tävlingar idag där Du får en funktionströja. Exempelvis så delar Midnattsloppet ut en funktionströja till alla deltgare som fungerar som nummerlapp. Den är dessutom av väldigt bra kvalité. Stockholm marathon delar ut en funktionströja till de som anmäler sig tidigt och dessutom får alla deltagare som går i mål en finisher t-shirt i funktionsmaterial. Av denna anledning har jag ganska många funktionströjor. Så man behöver inte lägga så mycket pengar på funktionströjor idag. I alla fall inte kortärmade.

Det finns dessutom idag nästan inte en enda idrottsförening som använder tävlingskläder i bomull. Då skulle dom omedelbart blivit utbuade. Ett funktionsplagg är även bra att ha närmast kroppen om man bara skall ut och gå en promenad i lite kallare väder och är mycket behaglig att bära till vardags då det är mycket varmt ute.

Det finns även en debatt om man skall springa i tight eller shorts. Löparshorts, som eliten använder, är lätta och luftiga. De är skurna vid sidan för att byxbenet inte skall hindra rörelsen vid löpning. Det är väldigt behagligt att springa i löparshorts. Nackedelen är att om man är lite kraftig runt låren, så får man mycket lätt skavsår på insidan av låren.

Det sista skriket är kompressionskläder. Det är väl inte helt vetenskapligt belagt att dessa plagg skulle funka. Min åsikt är att dom fyller sin funktion. Själv använder jag kompressionsstrumpor vid längre lopp som maror och ultror. Det finns även kompressionskläder. Kompressionskläder pressar lite lätt runt muskulaturen och gör så att blodflödet ökar genom musklerna. På så sätt förhindras eller fördröjs den stelhet som brukar komma vid längre löpningar. Denna typ av kläder skall även med fördel kunna bäras efter ett träningspass eller lopp och på så sätt påskynda återhämtning och minska stelhet. Själv har jag märkt att det har blivit bättre sedan jag börjat med kompressionsstrumpor.

En bra keps är ganska given. Speciellt vid varmt väder. Dels för att skydda skallen och dels för att kunna använda den som ett öskar och hälla vatten över huvudet. Något jag brukar göra på värmemarorna då det funnits vattenkar framme. Jag har även en keps med dok som hänger ner och skyddar nacke och bakuhuvud mot solen. En så kallad ökenkeps. Denna tingest är jag mycket nöjd med. Vintetid har jag en fleecemössa. Men den bästa huvudbonaden jag har haft är en yllemössa från försvaret. Den är kanon och klart överlägsen fleecemössor och mössor i funktionsmaterial. En sådan kan man nog hitta om man besöker ett överskottslager eller ÖoB som det numera heter.

Craft säljer tröjor och kallingar med ett Windstopperlager på framsidan. Ett suveränt plagg att ha på sig vintertid och blåsiga höstdagar. Rekommenderas varmt

Gaiter

Tights

 

5. PRYLAR

Det finns hur mycket prylar som helst kopplade till träning i allmänhet och löpning i synnerhet. De täcker hella spannet. Allt ifrån prylar som det egentligen inte finns det minsta behov till de som faktiskt är väldigt bra. Gemensamt för dessa prylar är att de inte utgör någon form av showstopper. Dvs om Du nu inte har en pryl i Din ägo så kan Du inte träna. Jag skall erkänna att jag är en liten pryltok, men jag har gränser på detta område. Vissa saker är som sagt icke nödvändiga, men har man väl börjat att använda dessa så kan man inte leva utan dom. I detta avsnitt kommer jag att redogöra för de prylar jag har och använder, samt att försöka motivera (läs ursäkta) varför jag använder just dessa tingestar.

Den utrustning jag anser skall vara oundgänglig är: skor, funktionskläder - långa/korta tights, långärmad/kortärmad tröja, en vindtät löparoverall (emepelvis R90) samt keps eller fleece/yllemössa på vintern. Detta är ett grundkit som jag anser att man skall ha i sin löpararsenal. Detta klarar man sig faktiskt bäldigt långt på. Nu till prylarna.

KLOCKOR

Med klockor menar jag inte vanliga armbandsklockor. Förvisso fungerar en vanlig klocka bra för att hålla reda på hur länge man har varit ute och sprungit, Jag menar löparklockor. Det finns två huvudkategorier. Pulsklockor och klockor med GPS. Den oerhört snabba teknikutvecklingen i kombination med Internet gör att med dagens mest avancerade klockor har man allt i ett - både satellitmätning och pulsmätning.

Pulsklockor visar som namnet säger den aktuella pulsen under träningen. Pulsen mäts med hjälp av ett pulsband med mätelektroder som fästes runt bröstet och sänder pulssignalerna yill klockan som tar emot och presenterar pulsen på klockans display. Här finns också ett ganska brett spann av pulsklockor. De enklaste visar endast pulsen rätt upp och ner. Inget mer. De riktigt avancerade klockorna levererar en hel del data. Detta data kan föras över till en PC och analyseras med någon form av program som följer med klockan. Träningspasset visas på datorn i form av statistik och diverse grafer och ger då möjlighet att i princip in absurdum analysera sin prestation. Det dominerande märket bland pulsklockorna är Polar. Själv har jag en Polar710S. Denna använder jag företrädevis under inomhusträningar och vid simning inomhus. Vill jag ha en banprofil på en runda jag springer utomhus. Ja, då åker Polaren med.

GPS (Global Positioning System) är en klocka som med hjälp av satelliter mäter den sträcka man springer. Dagens GPS-klockor är redan i sina ankla utföranden ganska avancerade och man kan krama ut mycket information ur sitt träningspass med hjälp av en GPS. Fördelen med GPS är att man behöver inte ge sig ut och mäta upp en runda och märka ut kilometermarkeringar som jag fick göra innan GPS:en gjorde sitt intåg och då jag endast hade Polar. Detta gjorde mig bunde till vissa slingor. Nu kan jag bara ge mig ut och springa och få en distans när passet är klar som mäts på metern när. Detta ger mig en mycket större frihet. Passet kan sedan analyseras i en PC och rundan kan plottas ut på en satellitbild. Jag kan under löppasset direkt på displayen få data som: avverkad distans, aktuell puls, tid som förflutit sedan passet startade och aktuellt löptempo uttryckt i minuter per kilometer. Det går även att ställa in GPS så att den visar andra värden på displayen. Vidare så avger GPS:en en signal varje gång en kilometer avverkas och visar hur lång tid denna kilometer tog. Det går även att ställa om manicken till engelska måttenheter som exempelvis miles. Det dominerande märket bland GPS:er är Garmin. Själv har jag en Garmin 310XT. Denna klocka har även pulsmätning och den är vattentät, vilket gör att man även kan simma med denna. Nackdelen med GPS:er är att de inte fungerar inomhus och att man kan tappa sattelitkontakten i tunnlar, mellan höga hus, tät skog etc. Alla pass överförs trådlöst till PC:n via en speciell USB-enhet och importeras i ett program, där man kan titta närmare på sitt träningspass och få ut otroligt mycket data. Kilometertider, maxpuls per kilometer, snittpuls per kilometer, höjdkurvor, pulskurvor, kilometertempo, snitttempo på passet, den exakta distansen osv, osv...

Denna Garmin 310XT är min absolut mest använda pryl. jag kan inte ens tänka mig att ge mig ut på träning utan denna klocka. Den är ett måste för mig. Jag är ingen tidsfanatiker på något sätt. Men jag vill väldigt gärna veta hur långt jag har sprungit, cyklat eller simmat. Det är viktigt för mig. Innan Garmin så hade jag min Polar. Jag var ute med cykel och mätte upp mina rundor, kollade in riktmärken för att läsa av kilometertider osv. Detta lade jag ganska mycket tid på. När jag sedan var ute och sprang så tryckte jag på knappen på Polaren för att få en mellantid. med min Garmin är det bara ut att springa. Distansen uppdateras hela tiden. vid varje kilometer så piper klockan och vibrerar, visar minkilometertid. Denna frihet att komma bort från i förväg uppmätta rundor ger en stor variation i löpningen och valet av rundor. Den mäter lika bra i Sverige som nere i Portugal. Enligt mina ögon är detta en kanonpryl.

Orsaken att jag började med pulsklocka, var mina hjärtproblem.

 

GLASÖGON

Glasögon är inte till i första hand för att man skall se cool ut. Jag anser att det är ett måste för att skydd mot sol, vind (ögon som tårar sig) och insekter som kommer flygande. Själv använder jag ett par från Atleteus där man kan byta ut glasen mot olika färger, beroende på ljusförhållanden. Låter kanske lite mesigt, men är faktiskt inte alls på det sättet.

 

AIRTRIM OCH LUNGPLUS

Det går i princip att springa året runt, även när det kyler på. Airtrim och Lungplus är två värmeväxlare som förvärmer inanadningsluften innan den dras ner i lungorna. Detta gör att man faktiskt kan springa på ganska bra i mycket låga temperaturer. Minus 10 grader och under.

 

PANNLAMPA

Att springa vintertid innebär även att springa i mörker. Vanligtvis brukra detta inte vara något större problem i tätbebyggda områden. Men en bra pannlampa är faktiskt en riktigt god investering. Dom billigaste modellerna som finns att köpa på Clas Ohlson, Rusta etc duger ganska bra om man springer på bredare obelysta gång- och cykelbanor eller preparerade motionsspår. Men börjar man komma in på mindre skogststigar etc kan dessa komma till korta och man behöver då investera i något vassare alternativ.

Det finns en uppsjö av pannlampor från några hundralappar och uppåt. Skall Du investera i en dyrare pannlampa, så lägg ner tid på att kolla upp vad marknaden har att erbjuda avseende teknik och pris.

Själv skaffade jag en Ledlenser H7 som jag är supernöjd med. Jag använde den med fördel i Täbyskogarna under TEC100. Den fyllde mina beov jag hade. Jag lade ut en liten snutt på youtube när jag testade denna. Den kan Ni kolla här.

 

MP3

Jag har oftast med mig en MP3-spelare ut för jag tycker det är skönt att springa till musik. På ultralopp brukar jag variera och ha med mig två MP3:or ut. En med musik och en laddad med en ljudbok. Detta är väldigt individuellt så jag går inte djupare än så här.

 

SPORTDRYCK OCH BARS

Sportdryck

När det gäller sportdryck har jag provat det mesta och min mage klarar av det mesta. Alla personer har väl inte samma plåtmage som jag utan är väldigt känsliga. Här gäller det att prova sig fram.

Nu för tiden kör jag med produkter från Hammer nutrition. Jag har funnit att dessa funkar bäst på långa sträckor och den stora fördelen är att de har en väldigt mild smak. Annars kan det bli problem efter ett antal timmars löpning att hälla i sig något sötsliskigt utan att magen protesterar. Dessa problem har jag inte med Hammer. Som sportdryck kör jag HEED och på långa pass kör jag Perpeteum både som vätska och i tablettform. Som reservalternativ kör jag Dahlblads Loadex.

Bars

Jag köper aldrig energibars. Bara i yttersta nödfall. Jag har sedan många år bakat mina energikakor själv. De så kallade Runekakorna, som ultralöparen Rune Larsson har uppfunnit. De är enkla att göra. I princip knäck och havregryn och funkar klockrent. Receptet hittar Du här.

Jag gör även proteinpannkakor, som Kari Martens kör med på sin ultratriathlontävlingar. Också mycket bra. Vanlig pannkaka där man bytt ut en del av mjölet med proteinberikade Bake-Pro. Hans recept hittar Du här.

Salttabletter

Jag har lärt mig den hårda vägen av allt springande i värme hur viktigt det är att hålla saltbalansen. Numera på långpass tar jag alltid en salttablett var 5:e kilometer. Något jag håller stenhårt på. Jag vill inte ha några överraskningar med att jag åker på hjärtflimmer igen för att jag svettats ut allt salt. Dessutom vill jag eliminera risken för kramp. Jag använder en salttablett från amerikanska Succeed. Enkel att ha med sig - enkel att svälja och inga bismaker. Klockren!